czwartek, 19 listopada 2015

DOMOWA przyprawa uniwersalna - bez glutaminianu sodu


Vegeta – uniwersalna przyprawa do "wzmacniania smaku", którą używa się w niemal każdym domu, skład na ogół pozostawia wiele do życzenia, nie narzekają tylko ci co zdrowiem się nie przejmują. Nie trzeba jej szczególnie przedstawiać. Większość zapytanych po co pchać to świństwo do zup, sosów i marynat odpowie – "inaczej się nie da, moja mama też jej używała to i ja używam" (no i karmimy tym również dzieci bo "inaczej się nie da").
Da się i oto alternatywa. Podaję Wam przepis na domową vegetę. Nie zagłuszy prawdziwego smaku potrawy, nie zaszkodzi Wam ani Waszym dzieciom i nadaje się do wszystkiego jak to uniwersalna przyprawa.





Składniki:

- 8 łyżek soli
- 1 łyżka kurkumy
- 4 łyżki suszonych warzyw

Zmieszać wszystkie składniki i przesypać do szczelnego pojemnika. Używać według potrzeb.

Soli użyjcie jakiej chcecie, ja użyłam najzwyklejszej soli jodowanej, kurkuma dodana w przepisie to naturalna przyprawa, która nadaje koloru żółtego naszej vegecie. Słynie ona z właściwości ANTYrakowych. Suszonych warzyw możecie dodać oczywiście więcej, jak kto lubi, kupić je można paczkowane w sklepach z przyprawami, dobrze zaopatrzonych marketach lub przez internet. 

Polecam zrobienie własnej vegety, o jedną "chemiczną" rzecz w kuchni mniej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz