Vegeta – uniwersalna przyprawa
do "wzmacniania smaku", którą używa się w niemal każdym
domu, skład na ogół pozostawia wiele do życzenia, nie narzekają
tylko ci co zdrowiem się nie przejmują. Nie trzeba jej szczególnie
przedstawiać. Większość zapytanych po co pchać to świństwo do
zup, sosów i marynat odpowie – "inaczej się nie da, moja
mama też jej używała to i ja używam" (no i karmimy tym
również dzieci bo "inaczej się nie da").
Da się i oto alternatywa.
Podaję Wam przepis na domową vegetę. Nie zagłuszy prawdziwego
smaku potrawy, nie zaszkodzi Wam ani Waszym dzieciom i nadaje się do
wszystkiego jak to uniwersalna przyprawa.
Składniki:
- 8 łyżek soli
- 1 łyżka kurkumy
- 4 łyżki suszonych warzyw
Zmieszać wszystkie składniki i
przesypać do szczelnego pojemnika. Używać według potrzeb.
Soli użyjcie jakiej chcecie, ja
użyłam najzwyklejszej soli jodowanej, kurkuma dodana w przepisie to
naturalna przyprawa, która nadaje koloru żółtego naszej vegecie.
Słynie ona z właściwości ANTYrakowych. Suszonych warzyw możecie
dodać oczywiście więcej, jak kto lubi, kupić je można paczkowane
w sklepach z przyprawami, dobrze zaopatrzonych marketach lub przez
internet.
Polecam zrobienie własnej
vegety, o jedną "chemiczną" rzecz w kuchni mniej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz